Low back pain er en multidimensional lidelse

​Der er voksende evidens for at low back pain er en multidimensional lidelse. Det er desuden klart at vedvarende LBP eikke nødvendigvis ikke kun er et spørgsmål om lokal vævspatologi eller skade. Det foreslåes at der ses på som en "protective mechanism" produceret af det neuro-immune-endokrine system som respons på individets oplevelse af frygt og fare. Homeostasen er kontant påvirket af et samspil mellem fysiske, psykiske, sociale, livsstil-relaterede, comorbide omstændigheder.


I nærværende artikel tages der udgangspunkt i en case: En 55 årig mand med lændesmerter og udstråling ud i det ene ben. Baseret på MRI scanning viser det sig at han har en disc protrusion på L4/5 niveau uden nerve kompression. Med denne case som udgangspunkt viser forfatterne hvor vigtigt det er at komme "hele vejen rundt" om patienten.


Forfatterne slutter af med at liste nogle opmærksomhedspunkter op som det er vigtigt for klinikeren at forholde sig til i forhold til LBP patienter. Nogle af disse er:

Mulltidimensional klinisk ræssonering
Eksamination af adfærdsmæssige svar på smerten
Patientuddannelse i forhold til smerter
Udvikle adfærdsmæssige værktøjer til at kontrollere smerten, normalisering af funktion og fokus på værdifulde hverdagsaktiviteter
Hands-on fysioterapi
Opbygge patientens self-efficacy


Resumé: Michael Smærup


https://www.jospt.org/doi/abs/10.2519/jospt.2016.0609



Nyheder​

Generalforsamling
GENERALFORSAMLING OG FAGLIGT INDLÆG - DANSK SELSKAB FOR MUSKULOSKELETAL FYSIOTERAPI Søndag 17. marts kl. 14.00 - 18.00 DGI Huset Aarhus, Værkmestergade 17, 8000 Aarhus
Læs hele nyheden
Bestyrelsen i DSMF indkalder til generalforsamling
Generalforsamling Bestyrelsen i Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi indkalder til generalforsamling, d. 26. marts 2023 kl. 16.30 i Århus.
Læs hele nyheden
Kæmpe stort tillykke til Jeanette Præstegaard
Kæmpe stort tillykke til Jeanette Præstegaard med valget!
Læs hele nyheden

​Redaktion

​Rasmus Bach Jønsson

Send mail

Studievejleder

Jesper Holm

Send mail

Formand

Eva Bäcker Hansen​

Kasserer

Lene W. ​Johansen​​​

Send mail

Sekretær

Helene Pihl Badsberg

Send mail

​Uddannelse ​og kurser

Anette Jønsson

Send mail

Sociale medier

fb  linkedin