Ikke-operativ behandling af posterior korsbåndsskade

Formålet med dette narrative review var at afdække evidensen på ikke-operativ behandling af posterior korsbåndsskade (PCL), naturhistorien af konservativ behandling og de seneste genoptræningsstrategier. Det har vist sig at PCL skade ofte sker som en del af multiligament knæskader og sjældent sker i isolation. Og selvom patienter er i stand til kompensere for PCL skaden viser studier høj risiko for artrose grundet ændret vægtbæring og kinematik. Forbedrede subjektive outcomes (bl.a. på Lysholm Knee Scoring Scale) og høj grad af tilbagevenden til sport er blevet rapporteret efter ikke-operative interventioner på isolerede PCL skader, dog korrelerer PCL løshed ikke med subjektive outcomes og risikoen for atrose.

 
Der efterlyses mere forskning i optimal PCL genoptræning samt generelle principper omkring hvordan man 1) undgår tibial forskydning i initial perioden for at optimere ligament heling, 2) øger bevægeligheden af knæleddet, 3) bedst muligt øger styrken af involverede muskler i området.

Forfatternes ”summary” er at ikke-operativ behandling af isolerede PCL skader ser ud til at resultere i forbedrede subjektive outcomes og høj grad af tilbagevenden til sport (men skal ses i lyset af meget få studier).

Resumé: Michael Smærup

Øvelses terapi målrettet kronisk spændings-hovedpine og migræne.
Øvelses terapi målrettet kronisk spændings-hovedpine og migræne.
Læs hele nyheden
muskuloskeletale årsager til hoftesmerter hos voksne
Muskuloskeletale årsager til hoftesmerter hos voksne
Læs hele nyheden
Øvelser til kronisk muskuloskeletale smerter
Øvelser til kronisk muskuloskeletale smerter
Læs hele nyheden

Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi​

Redaktion

​Rasmus Bach Jønsson - E-mail

Michael Smærup- E-mail

Formand

Martin B. Josefsen

Tlf.: 61 70 66 29 - E-mail

Kasserer

Lene W. ​Johansen​​​ - E-mail

Sekretær

Line Thomassen ​- ​​E-mail

Uddannelse ​og kurser

Muskuloskeletalfysioterapi@gmail.com