​Årsmøde 2008: Cervikogen Hovedpine

Beskrivelse af oplægget

​I seancen præsenteres og diskuteres den nyeste evidens for diagnostik og behandling af cervikogen hovedpine – og evidensen belyses med en kort gennemgang af case. Der vil være lejlighed til diskussion af hovedpinetypen og klassifikation i praksis.

Abstract af Case Rapporten

Undersøgelse, klassifikation og behandling af en patient med langvarig cervicogen hovedpine - klinisk ræsonnering og metode med udgangspunkt i manuel/muskuloskeletal fysioterapi

Baggrund

Udredning, differentialdiagnostik og behandling af hovedpine (HP) er en klinisk udfordring. Nogle hovedpineformer har sandsynligvis muskuloskeletale komponenter i ætiologien og symptomatologien – og herunder kan cervicogen hovedpine (CHP) være en hyppig hovedpineform. Foreløbig evidens antyder patoanatomiske og patomekaniske dysfunktioner artikulært (C0-3) og muskulært ved CHP, ligesom der er foreløbig evidens for konservativ behandling af CHP.


Formål

At beskrive en manuel / muskuloskeletal undersøgelse, klassifikation og behandling af en hovedpinepatient med mulig CHP ud fra MT-fagområdet.

Materiale og metode

15-årig pige med konstant daglig HP det seneste år (VRS 1-10/10). Undersøgelsesmæssigt anvendtes klassifikationsmodeller for hovedpineformer samt manuelle / muskuloskeletale undersøgelsesmetoder til udredning af artikulære og muskulære dysfunktioner. Effektmål: HP-hyppighed, intensitet (VRS/NPRS), nakkebevægelighed og Copenhagen Neck Functional Disability Scale (CNFDS).

Resultater

Pt blev diagnosticeret med en primær CHP med højcervicale dysfunktioner og et muligt sekundært overlap af migræne eller spændingshovedpine (SHP). Interventionerne var mobilisering/manipulation, MFR, selvmobiliserende øvelser, specifikke stabiliserende øvelser, holdningskorrektion og information over 10 konsultationer/knap 2 måneder.

Der var 93% reduktion i HP-hyppighed målt på antal dage med oplevet HP, intensiteten i HP mindskedes (fra VRS 1-10/10 til 0-5/10), cervical ROM normaliseredes og Pt oplevede bedre funktion samt social delagtighed - effekten var uændret ved 1-måneds follow-up. CNFDS-scoring reduceredes fra 13 points til 1 points ved follow-up.

Download præsentationen​

Nyheder​

Generalforsamling
GENERALFORSAMLING OG FAGLIGT INDLÆG - DANSK SELSKAB FOR MUSKULOSKELETAL FYSIOTERAPI Søndag 17. marts kl. 14.00 - 18.00 DGI Huset Aarhus, Værkmestergade 17, 8000 Aarhus
Læs hele nyheden
Bestyrelsen i DSMF indkalder til generalforsamling
Generalforsamling Bestyrelsen i Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi indkalder til generalforsamling, d. 26. marts 2023 kl. 16.30 i Århus.
Læs hele nyheden
Kæmpe stort tillykke til Jeanette Præstegaard
Kæmpe stort tillykke til Jeanette Præstegaard med valget!
Læs hele nyheden

​Redaktion

​Rasmus Bach Jønsson

Send mail

Studievejleder

Jesper Holm

Send mail

Formand

Eva Bäcker Hansen​

Kasserer

Lene W. ​Johansen​​​

Send mail

Sekretær

Helene Pihl Badsberg

Send mail

​Uddannelse ​og kurser

Anette Jønsson

Send mail

Sociale medier

fb  linkedin